In samenwerking met Krijn Verwijs lanceren wij de Krijn Verwijs Verpakkings-challenge. Krijn Verwijs pakt de handschoen op om het duurzame karakter van mosselen door te vertalen naar de verpakking van de producten die onder de merknaam Premier op de markt worden gebracht. Hierdoor wordt niet alleen het product, maar ook de verpakking toekomstbestendig.
“Maak een verpakking voor onze mosselen met de laagst mogelijke voetafdruk, die het voedsel beschermt en de impact op de planeet vermindert.”
Caroline VERWIJS
DIRECTEUR KRIJN VERWIJS
Verlaag de ecologische voetafdruk van onze 1kg mosselverpakking
Mosselen zijn de meest duurzame keuze uit het visschap. Sterker nog, van alle dierlijke eiwitten, zijn mosselen de topscoorders! Mosselen slaan koolstof vanuit het water op in de schelp. Tijdens het groeiproces neemt de schelp de koolstof op uit het water, en deze komt vervolgens niet meer in de natuur. Hierdoor hebben mosselen als product, een positieve ecologische voetafdruk. Daarnaast worden mosselen op een duurzame manier gekweekt zonder toevoegingen van kunstmest, zoet water of verdelgers. Dit maakt mosselen tot een zuiver en eerlijk product, direct uit de natuur. Naast duurzaam en lekker, zijn mosselen ook nog eens erg gezond. Ze zitten vol eiwitten, vitaminen, mineralen en omega drie. Daarentegen bevatten ze weinig vet, en zijn dus een perfecte basis voor een gezonde maaltijd.
Mosselen scoren op drie vlakken dus erg goed: duurzaam, gezond en lekker. Door dit positieve karakter, is het nu ook de tijd om de verpakking toekomstbestendig te krijgen. Want hoe logisch zou dat zijn? Dat het duurzame karakter van de mosselen, ook wordt door vertaald naar de verpakking. Zodat mosselen écht altijd de beste keuze uit het visschap zijn.
Krijn Verwijs, verwerker van vis- schaal- en schelpdieren, samen met Dockwize platform en verbinder van innovatie dagen jullie uit: ontwikkel een nieuwe en/of betere verpakking voor onze 1 kg mosselverpakking die de ecologische voetafdruk aantoonbaar verlaagt — zonder concessies te doen aan houdbaarheid, voedselveiligheid, productkwaliteit of kostprijs.
Beide partijen zoeken een oplossing die praktisch toepasbaar is en zich in de volgende fasen bevindt:
Wij zijn op zoek naar partijen, individuen en samenwerkingsverbanden die innovatieve oplossingen kunnen aandragen voor een duurzame en voedselveilige 1kg verpakking. Waarbij de oplossing ook door te vertalen is naar bijvoorbeeld 2kg, 5kg en 10kg verpakkingen.
OPLOSSINGSRICHTINGEN
Ander materiaal verpakking (zoals vervanging PP door bioplastics, glas, karton, etc.);
Betere verpakking, op het gebied van energieverbruik door productie en transport (bijvoorbeeld lichter, sterker, eenvoudiger, compacter, …);
Betere verpakking op het gebied van houdbaarheid (minder uitval, langer houdbaar product);
Voorzieningen voorafgaand aan het verpakken die de houdbaarheid verbeteren;
Totaal nieuwe aanpak voor de hele keten;
En combinaties hiervan.
De challenge staat open voor:
Startups, scale-ups en ondernemers
Verpakkingsbedrijven en verpakkingsmachinebouwers
Technologische ontwikkelaars en materiaalspecialisten
Ontwerpers, onderzoekers, studenten
Consortia en gelegenheidssamenwerkingen
Waarom deelnemen?
In principe wordt Krijn Verwijs de eerste afnemer van de uiteindelijk beste oplossing.
Krijn Verwijs zal de twee meest kansrijke concepten die uit de challenge voortkomen, in een intensief testtraject beproeven op de mogelijkheid tot succesvolle implementatie. Bij een positieve uitkomst, wordt Krijn Verwijs de eerste afnemer en zal daarnaast (en indien nodig) de uiteindelijke gekozen partij actief ondersteunen bij een succesvolle marktintroductie. Dit gebeurt onder meer door het inzetten van eigen expertise en middelen, evenals door warme introducties en samenwerking met relevante retailers en verpakkingsleveranciers. Deze laatste inzet betreft een commitment op inspanning, waarbij geen garanties worden gegeven op succes of afname. Daarnaast krijgt de winnaar een stuk exposure op de Seafood Expo Global (april 2026) in Barcelona.
Alternatieve beloningen voor niet-eindleveranciers
Als in de eerste selectieronde deelnemers worden toegelaten die op dat moment nog niet als eindleverancier kunnen optreden, kunnen alternatieve vormen van beloning in het vooruitzicht worden gesteld. Dit gebeurt in overleg.
Daarnaast biedt Dockwize:
Ondersteuning bij ontwikkeling en certificering via innovatiehub Dockwize en Krijn Verwijs;
Toegang tot financiering en opschalingsmogelijkheden binnen het duurzame innovatie-ecosysteem;
Potentiële doorontwikkeling naar andere productlijnen of sectoren.
Waar moet de verpakking aan voldoen?
Een volledige lijst van eisen en wensen is beschikbaar bij inschrijving. De belangrijkste criteria zijn:
Aantoonbare lagere ecologische voetafdruk (in CO₂-reductie en voorkomen voedselverspilling);
Minimaal 7 dagen houdbaarheid van het product, bij voorkeur langer;
Geschikt voor koelopslag en transport, onder wisselende atmosferische omstandigheden;
Bestand tegen zout vocht en mechanische belasting;
Recyclebaar of circulair binnen de geldende wet- en regelgeving;
Past binnen de huidige supply chain en productieomgeving, óf maakt optimalisatie mogelijk;
Is op termijn concurrerend met huidige kostprijs.
Over het traject
Duur: 3 – 6 maanden van openstelling tot eerste planselectie;
Begeleiding: inhoudelijke en procesmatige ondersteuning door Dockwize en externe kennisdragers;
Selectie: Krijn Verwijs bepaalt in drie ronden met welke partijen zij uiteindelijk een ontwikkeltraject starten: bij aanmelding, na de voorronde en na de uitwerkronde;
Testen en validatie: vindt plaats in de praktijkomgeving van Krijn Verwijs.
DOE MEE
Werk jij aan een verpakking die écht verschil maakt? Meld je dan nu aan voor de Krijn Verwijs Verpakkings-challenge en ontwerp samen met ons de verpakking van de toekomst.
Ken je partijen in jouw netwerk die met hun innovatie impact kunnen maken in de circulaire verpakkingsketen? Deel en maak ze attent op deze challenge!
Door op de accepteren knop te klikken accepteer je functionele, analytische en tracking cookies. Je hebt ook de mogelijkheid om specifieke voorkeuren aan te passen en alleen bepaalde soorten cookies toe te staan. Je kunt de cookies ook weigeren, dan plaatsen we alleen functionele cookies. Klik hier om onze Cookies te lezen.