RIFT introduceert ijzerbrandstof- technologie in Vlissingen

RIFT Development BV (RIFT) kondigt met trots de eerste toepassing van haar Iron Fuel Boiler in de provincie Zeeland aan. Dit innovatieve project markeert een belangrijke mijlpaal in de implementatie van ijzerbrandstoftechnologie bij een toonaangevend productiebedrijf in Vlissingen. Door het gebruik van ijzerpoeder als circulaire, koolstofvrije brandstof biedt dit systeem een duurzame oplossing voor industriële warmteproductie. Het helpt om de uitstoot van CO₂ en schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden aanzienlijk te verminderen.

RIFT introduceert ijzerbrandstoftechnologie in Vlissingen: CO2-vrije industriële warmteproductie ter voorkoming van netcongestie

Roest omzetten naar ijzer en opnieuw verbranden

Het project onderzoekt de mogelijkheid om een Iron Fuel Boiler-systeem in te zetten. Dit systeem verbrandt ijzerpoeder om duurzame warmte te produceren voor industriële toepassingen, zoals heet water, stoom of hete lucht. Het restproduct, roest, kan met waterstof weer worden omgezet naar ijzer, dat vervolgens opnieuw gebruikt kan worden in het systeem. Dit circulaire proces biedt een duurzame oplossing voor industriële warmteproductie. Op basis van voorlopige berekeningen kan de toepassing van deze technologie jaarlijks ongeveer 10.000 ton CO₂ besparen en de uitstoot van stikstofoxiden (NOₓ) met circa 66% verminderen ten opzichte van conventionele gasgestookte boilers.

Aanleiding voor het project
Het productiebedrijf in Vlissingen wil zijn CO₂-uitstoot aanzienlijk verminderen en onderzoekt daarom alternatieve, duurzame oplossingen voor industriële warmte. Bij de verbranding van ijzerpoeder komt geen CO₂ vrij, wat bijdraagt aan het verlagen van broeikasgasemissies. Appel van Randen van RIFT: “We ontwikkelen ijzerbrandstoftechnologie: een vorm van metaalverbranding die off-grid toepasbaar is. Daarmee kun je duurzame warmte opwekken zonder extra druk op het elektriciteitsnet. Het biedt dus een oplossing voor netcongestie én maakt het mogelijk om op een duurzame manier verschillende soorten industriële warmte te leveren en emissies te reduceren.”

RIFT introduceert ijzerbrandstoftechnologie in Vlissingen: CO2-vrije industriële warmteproductie ter voorkoming van netcongestie

Innovatieve oplossing

RIFT, gevestigd in Eindhoven, biedt een innovatieve oplossing met haar Iron Fuel Technology. Deze technologie nadert marktintroductie. Dankzij ondersteuning vanuit het gesubsidieerde Boost The Energy Transition Challenge-traject van Dockwize en Stichting Zeeuwse Publieke Belangen wordt het investeringsrisico voor zowel RIFT als het productiebedrijf in Vlissingen verkleind. Om dit project tot een succes te maken, werkt RIFT samen met verschillende partners. SPIE Nederland ondersteunt met Engineering, Procurement & Construction (EPC) en onderhoudsdiensten voor de industrie en voert de eerste technische voorbereidingen uit. Daarnaast onderzoeken Metalot en ZLTO – in samenwerking met RIFT en SPIE – hoe de ontwikkelde oplossing breder kan worden toegepast binnen de land- en tuinbouw en industrie, zowel binnen als buiten Zeeland.

Erkenning en financiering

Na een jaar werken aan het projectplan binnen de Boost The Energy Transition Challenge ontvangt dit veelbelovende project nu een financiële boost vanuit Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB). Deze toekenning is onderdeel van de Boost The Energy Transition Challenge van Dockwize en SZPB, die gericht is op het versnellen van de energietransitie door innovatieve en duurzame projecten te ondersteunen. De implementatie van circulaire brandstof in Vlissingen is een wereldwijde primeur voor wat betreft de commerciële toepassing van een metaalbrandstof boilersysteem in de industrie. Daarom ontvangt het project een financiering van €280.000 van Stichting Zeeuwse Publieke Belangen om het Iron Fuel boiler systeem te realiseren in Vlissingen. Martin Martens, jurylid van de Boost The Energy Transition Challenge, voegt toe: “We hebben een provincie die qua energie infrastructuur best wel bijzonder is, een groot deel van de energie die we in Zeeland gebruiken loopt door de industrie en het MKB. Alles wat je duurzaam kunt produceren met warmte zorgt ervoor dat er uiteindelijk ook een reductie plaatsvindt van de vraag naar transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. Dit willen wij als stichting graag“.